Plisséhor

De plisséhor is één van de meest voorkomende horren in een Nederlands huishouden. De originele plisséhor is gebaseerd op Japanse patenten. Deze plisséhor wordt tot op heden gezien als de beste plisséhor die er bestaat. Inmiddels zijn er imitaties op de markt gekomen die goedkoper (of duurder) zijn, gemaakt in Nederland of in Azië.

Hoe kunt u de originele plisséhor herkennen?

De verschillen tussen de originele plissé hordeur en een plissé hordeur die ‘geïnspireerd’ is op de originele plissé hordeur zijn voor u als consument niet altijd makkelijk te herkennen.

Er zijn een paar zaken waar u op kunt letten bij de aanschaf van een plissé hordeur:

– De originele plissé hordeur heeft zowel onder als boven een kunststof rupsketting. Bij sommige alternatieve plissé hordeuren is de bovenketting vervangen door touwtjes. Dat is weliswaar niet te zien omdat de touwtjes weggewerkt zijn in de bovengeleider. We zijn van mening dat een kunststof ketting over het algemeen sterker is dan touwtjes waardoor de kans op een defect op de lange termijn minder groot is.

– Het vouwgaas van de originele plissé hordeur is op de naden extra verstevigd. Dat is met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar, maar deze verstevigingspunten maken het vouwgaas sterker, want de kans op scheuren is het grootst op de naden. Als het gaas op de naden niet is verstevigd, dan kan het zijn dat het gaas op termijn eerder scheurt. En gescheurd gaas betekent dat het gaaspakket vervangen moet worden, wat een vrij kostbare aangelegenheid is.

– De originele plissé hordeur wordt nooit als bouwpakket geleverd. Als u een aanbieding ziet van een plissé hordeur die u zelf nog helemaal in elkaar moet zetten, dan is de kans groot dat u niet het origineel in handen heeft maar een budgetversie.

Provak van Beijeren